Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Предавање Архиепископа Јована

13. фебруар 2019.

По благослову Његовог Преосвештенства епископа браничевског проф. др Игнатија, декана Православног богословског факултета, данас је Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Г. Јован у великом амфитеатру Православног богословског факултета одржао предавање на тему "Учење светог Григорија Паламе о обожењу - божанске енергије у контексту литургијског богословља".

Предавању су присуствовали Његово Преосвештенство епископ западноамерички проф. др Максим, Његово Преосвештенство епископ франкфуртски и све Немачке Г. Григорије, професори, студенти и гости Православног богословског факултета у Београду.

Предавање је започето заједничким певањем торпара.

Присутнима се најпре обратио епископ Максим, захваливши декану и Православном богословском факултету, и рекао о животопису епископа Јована.

Потом се владика Јован захвалио на гостопримству и указаној могућности да одржи предавање на Православном богословском факултету. Рекавши о чему ће говорити, епископ Јован је објаснио зашто је изабрао баш ову тему и говорио о животу Светог Григорија Паламе. У предавању је био речено и о проучавању дела епископа Григорија и о паламитским споровима о благодати и обожењу. Владика је истакао значај подвига, преко којих се стиже до чистоте, да би Бог послао своју благодат. Било је речено о учењу Григорија Паламе о Божанским енергијама и о обожењу. Владика је у току излагања навео пример да у заточеништву није имао могућност да врши Евхраристију, те је истакао да је важно да тражимо Бога у свим животним околностима.

На крају се еписком Максим захвалио Његовом блаженству и предложио присутнима да поставе питања.