Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Одржан девети годишњи симпосион Српска теологија данас

26. мај 2017.

У петак 26. маја 2017. године, у организацији Православног богословског факултета Универзитета у Београду, одржан је традиционални, девети по реду, научни симпосион Српска теологија данас 2017.

У име декана протојереја-ставрофора др Предрага Пузовића, скуп је отворио протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, редовни професор ПБФ и управитељ Института за теолошка истраживања, који је у поздравној речи истакао да је овај национални научни скуп постао традиционалан, и да се одржава девети пут у низу, са истим циљем: да окупи професоре са Богословског и осталих сродних факултета, али и младе теологе, историчаре, историчаре уметности, археологе, како би они међу собом поделили своје идеје и резултате научних истраживања. Задатак управе Православног богословског факултета јесте да овај национални научни скуп буде својеврсна духовна смотра, где ће се формирати будући свештеници и духовници, али и покретач унутрашње мисије у будућим генерацијама богослова. Тим речима добродишлице проф. Поповић је отворио овогодишњу научну конференцију.

Симпосион Српска теологија данас 2017 био је подељен у две секције, које су истовремено радиле. У првој су модератори били презвитер др Александар Ђаковац и ђакон др Ивица Чаировић, а у другој ђакон др Драган Ашковић и др Миљана Матић. Своје реферате пријавило је тридесет и троје професорâ са Православног богословског факултета у Београду и Прешову (Словачка), београдског Филозофског факултета, Богословије у Нишу, научних радникâ, докторанадâ, мастерâ и вероучитељâ. Излагања су била подељена у неколико тематских целина које су биле: богословско-историјске, литургичко-богословске, библијско-егзегетске, правно-канонске, али и уметничко-архитектонске садржине. Широк спектар тема показао је мултидисциплинарност и отвореност која се негује на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, али у оквирима канонâ и предањске праксе Цркве Христове.

Као и сваке године, студије учесникâ на деветом националном научном скупу Српска теологија данас 2017 биће објављене у зборнику радовâ.

Српска теологија данас 2017.