Универзитет у Београду - Православни богословски факултет

Блог


ДОГАЂАЈИ

Предавање епископа проф. др Атанасија

18. мај 2016.

Дана 18. маја 2016. године са почетком у 19:30 часова, у амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Београду, на позив Студентског парламента ПБФ-а и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, одражао је предавање епископ Г. Атанасије Јевтић, умировљени херцеговачки, професор-емеритус Православног богословског факултета Универзитета у Београду, на тему Теодицеја у Књизи о Јову. Предавању су присуствовали уважени гости: Преосвећени епископ западноамерички Г. др Максим, протојереј-ставрофор проф. др Димитрије Калезић, декан ПБФ-а протојереј-ставрофор проф. др Предраг Пузовић и продекан за наставу Г. др Владан Таталовић.

У препуном амфитеатру, уважени владика Атанасије, познат по својим високобогословским и надасве надахнутим речима, говорио је о старозаветном лику праведног Јова који упркос својој праведности и верности Богу, страда. Један од главних одлика софиолошке књижевности јесте да пружи читаоцима, верним људима поуку и утеху пред земаљским патњама и невољама које свакодневни живот доноси, нагласио је владика. Личност Јова није нека имагинарна фигура, настала у турбулентним временима јеврејске историје, него реална личност која је постојала, на шта упућују многе чињенице. Његов однос са Богом је однос који гаји сваки верујући човек – труди се да следи Божије заповести и угоди своме Творцу, али пре или касније пада у искушења, сналазе га невоље и он се жали Богу зашто Он то допушта. На често питање људи, који се и несвесно понекад нађу у улози праведног Јова – зашто праведник страда – владика је сликовито одговорио, послуживши се народном мудрошћу: „Злато се у огњу кали и проверава“, те исто тако и праведан човек бива провераван кроз искушења која Бог по своме скривеном промислу допушта и како то каже Јеванђелист: „Тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима.“

Захваљујемо се свим студентима и посетиоцима на указаном поверењу, и позивамо Вас да узмете учешћа у нашим будућим активностима.

Извештај приредио: Стефан Зељковић, председник Студентског парламента

Владика Атанасије: Теодицеја у Књизи о Јову